Ana SayfaDünya

ABD Temsilciler Meclisi kararında İsrail ‘ırkçı bir devlet değil’ diyor

ABD Temsilciler Meclisi kararında İsrail ‘ırkçı bir devlet değil’ diyor

Washington DC – Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, ilerici eleştirmenlere yönelik bir mesajda ezici bir çoğunlukla İsrail’in “ırkçı veya apartheid bir devlet olmadığını” ilan eden bir kararı kabul etti.

Tedbir, İsrail’in onayından saatler sonra Salı günü 412’ye karşı dokuz oyla kabul edildi. Başkan Isaac Herzog Beyaz Saray’da Başkan Joe Biden ile bir araya geldi. Bir milletvekili “hazır” oyu verdi.

Yasa, Kongre İlerleme Grubu başkanı Kongre Üyesi Pramila Jayapal’ın Cumartesi günü İsrail’i “ırkçı bir devlet” olarak nitelendiren yorumlarına yanıt olarak geldi.

Sözleri iki partide de öfke uyandırdı. Kongre üyesi daha sonra İsrail’in “aşırı sağcı hükümetinin ayrımcı ve düpedüz ırkçı politikalar uyguladığını” vurgularken özür diledi.

Salı günkü karar sembolikti, ancak giderek artan bir şekilde sert yaklaşım İsrail’in destekçileri, son yıllarda daha görünür ve sesli hale gelen ülkeyi Kongre’de eleştirenleri eleştiriyor.

Cumhuriyetçi Kongre Üyesi August Pfluger tarafından sunulan yasa tasarısında, “ABD her zaman İsrail’in sadık bir ortağı ve destekçisi olacaktır” denildi. Ayrıca “her türlü antisemitizm ve yabancı düşmanlığını” kınadı.

Filistinli hak savunucuları Salı günü tedbire ve kendi ilerici meslektaşlarını küçümsemek için Cumhuriyetçilerin yanında yer alan Demokrat liderlere öfkelerini dile getirdiler.

Filistinli-Amerikalı komedyen ve aktivist Amer, “Ne yazık ki Kongre ezici bir çoğunlukla bu kararı kabul etti ve dünyanın önde gelen ve en saygın insan hakları örgütleri kapsamlı araştırmalardan sonra İsrail’i apartheid olarak etiketlediğinden, bir kez daha tarihin yanlış tarafına indi” dedi. Zahr, El Cezire’ye söyledi.

Yılda en az 3,8 milyar dolar ABD yardımı alan İsrail, başlıca insan hakları grupları tarafından suçlanıyor. Uluslararası Af Örgütü Filistinlilere karşı ırkçılık yapmak.

İsrail’i eleştirenleri ‘susturmaya çalışıyoruz’

Karar, ABD’de İsrail’e sesli olarak karşı çıkan insanlara yönelik son fırtınayı sonlandırıyor.

2020’nin başlarında, Meclis’teki Cumhuriyetçi çoğunluk elinden alındı Kongre Üyesi İlhan Omar İsrail’e yönelik geçmişteki eleştirileriyle bağlantılı anti-Semitizm suçlamaları nedeniyle Dışişleri Komitesi’ndeki koltuğunu kaybetti.

Mayıs ayında, Kongre Üyesi Rashida Tlaib, ABD Kongre Binası’nda 1994’ün yıldönümünü anmak için bir etkinliğe ev sahipliği yaptığı için benzer şekilde tepkiyle karşılaştı. Nakbaİsrail’in kuruluşu sırasında Filistinlilerin anavatanlarından kitlesel olarak yerlerinden edilmesi.

O ayın ilerleyen saatlerinde, her iki büyük partiden politikacılar genç bir kişiyi kınadılar. Yemenli-Amerikalı mezun The City University of New York (CUNY) Hukuk Fakültesi’ndeki mezuniyet konuşmasında İsrail’i eleştiren.

Washington, DC bölgesindeki Filistinli-Amerikalı bir organizatör olan Laura Albast, yoğun muhalefetin beklendiğini söyledi.

“Filistin haklarını ve Filistin’in kurtuluşunu savunmak konusunda güçlendikçe, bize baskı yapan karşı taraf da güçleniyor; bizi susturmaya çalışmak daha da güçleniyor, ”dedi Albast Al Jazeera’ya.

ABD yasa koyucularının, ülke büyük krizlerle karşı karşıyayken, yabancı bir devlet lehine bir karar çıkarmak için neden zaman ayırdıklarını sorguladı. yaygın silahlı şiddet.

Albast, antisemitizmi kınayan hükmün, tedbire karşı çıkan milletvekillerini ırkçı olarak resmetmek için bir “tuzak” olduğunu da sözlerine ekledi.

Salı günü Meclis katındaki bir tartışmada, birkaç üye İsrail’i ABD’nin temel bir müttefiki olarak tasvir ederek ve hükümet politikasına yönelik eleştirileri anti-Semitizmle ilişkilendirerek övgüler yağdırdı.

Cumhuriyetçi Temsilci Zach Nunn, İsrail’i “zorbalar ve teröristler tarafından defalarca denenen bir dünyada özgür insanların sesi” olarak nitelendirdi.

Rashida Tlaib konuşuyor

Michigan’dan Demokrat bir Kongre Üyesi olan Tlaib, Salı günü Meclis katında karara karşı konuşan tek üyeydi.

Tlaib, “Kongre’de görev yapan tek Filistinli Amerikalı benim ve Batı Şeria’nın her yerinde aile üyelerim var – birçok kişinin yasadışı olarak işgal edilmiş bölgeler dediği yerler” dedi.

“Ama biz burada bir kez daha Kongre’nin apartheid’a verdiği desteği yeniden teyit ediyoruz, gerçekler ve baskı hakkında konuşmaya cesaret eden beyaz olmayan kadınların sözlerini denetliyoruz. Burada Kongre’de yapmamız gereken şey bu değil.

Pazartesi günü Tlaib, İsrail Devlet Başkanı Herzog’un Kongre’deki konuşmasını atlayacağını doğrulayan en son ilerici yasa koyucu oldu.

Omar, Alexandria Ocasio-Cortez ve Jamaal Bowman da adresi boykot etmeye hazırlanıyor. Salı günü Bowman, El Cezire muhabirinin öldürülmesi de dahil olmak üzere insan hakları ihlallerine atıfta bulundu. Shireen Ebu Akleh Geçen yıl İsrail güçleri tarafından, kararının arkasındaki sebep olarak.

“İsrail’den Hindistan’aBowman Twitter’da, insan hakları ihlalleri ve aşırı sağ hükümetlerin suiistimalleri söz konusu olduğunda müttefiklerimizi sorumlu tutmalıyız, bu yüzden yarın İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog’un Kongre’deki konuşmasına katılmayacağım.

Büyük ölçüde törensel bir rolde görev yapan Herzog, aşırı sağcı Başbakan’dan daha ılımlı bir figür olarak görülüyor. Binyamin Netanyahu.

Yine de eleştirmenler, topraklarında milyonlarca Filistinliyi yönetmesine rağmen, temel yasası kendi kaderini tayin hakkını Yahudi halkına “münhasır” olarak gören aynı devleti temsil ettiğini söylüyor.

Bir düşünce kuruluşu olan Arap Amerikan Enstitüsü başkanı James Zogby Salı günü Meclis kararının İsrail hakkındaki gerçekleri değiştirmeyeceğini söyledi.

“Kongreye Not: İsrail bir Apartheid devletidir. Gerçeği tanımlayan, İsrail’in Filistinlilere karşı ayrımcılık yapan ırkçı yasalar ve uygulamalar sistemidir – saçma sapan şeylere nasıl oy verdiğiniz değil. [Pfluger’s] fatura,” Twitter’da yazdı.



Kaynak

Yorumlar

Yorum: 0
DISQUS: 0